Header Ads

NI OBLIT NI PERDÓ




Resultado de imagen de guillem agullo ni oblit ni perdoAvui, dia 11 d'abril de 2018 fa 25 anys de la mort, millor dit, de l'assassinat de Guillem Agulló. 


Guillem Agulló i Salvador era un jove valencià militant en moviments independentistes i d'esquerres. Concretament militava a la organització juvenil de l'esquerra independentista Maulets (a Burjassot) i al moviment antifeixista i antiracista SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice, que en anglés significa Skinheads contra els prejudicis racials). 

Durant la matinada del dia 11 d'abril de l'any 1993 va morir a Montanejos, assassinat per un grup de feixistes d'ultra dreta que el mataren d'una ganivetada. Aleshores, Guillem només tenia 18 anys.  

Els assassins de Guillem formaven part d'un col·lectiu neonazi anomenat "Komando Marchalenes IV Reich" i foren jutjats a Castelló de la Plana a l'any 1995. Varen condemnar a Pedro Cuevas (el que el va matar) a 14 anys de presó i van absoldre els altres 4 acusats. Finalment Pedro Cuevas va eixir de la presó en 4 anys per bona conducta però tornà a ser condemnat per possessió il·lícita d'armes, robatori, pertinença a una xarxa neonazi i diversos delictes contra la salut pública.

Després de l'assassinat tots els partits polítics condemnaren els fets menys el Partit Popular, Unió Valenciana i la Falange Española.

Anys després encara es fan homenatges a Guillem, hi ha hagut diverses manifestacions i grups com Obrint Pas li han dedicat cançons. A la ciutat de Vic, per exemple se li va dedicar un carrer i les Corts Valencianes li feren un homenatge pel 23 aniversari de la mort amb una declaració institucional signada per tots els grups parlamentaris. Amb aquesta declaració es va crear el premi Guillem Agulló concebut per a reconèixer «les persones i les iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d'odi».
Resultado de imagen de guillem agullo ni oblit ni perdo
 

Si la mort de Guillem Agulló va servir per alguna cosa, fou per a unir-nos a tots a la lluita contra el feixisme GUILLEM AGULLÓ, NI OBLIT NI PERDÓ.


Jose Mustieles Santacreu
2n batxiller A

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.