Header Ads

L'oli de palma

L'oli de palma s'ha convertit en un ingredient indispensable en molts dels aliments que prenem diàriament: galetes, crema de cacao, papes i fins i tot potets. I malgrat això, gran part de la població no sap què és ni tampoc que el trobem sovint, ja que no únicament es troba als aliments, sinó que també en sabons, ciris, pasta de dents, etcètera. Vivim envoltats d'ell. L'oli de palma proporciona als aliments bon sabor i bon aspecte, la qual cosa atrau molt els compradors, i a més, és molt barat. Aquest últim any està agafant molt mala fama malgrat tots els avantatges que sembla tindre a priori. 

Les raons per les quals ara la gent s'està interessant per aquest tema no són poques.  

Comencem pel lloc de cultiu. Algunes empreses que no provenen dels països on la palma pot ser cultivada (Guinea, Malàisia, Colòmbia, Equador...) han decidit anar-hi per a aprofitar-se, sobretot, del clima, molt adequat per a les plantes d'aquest tipus. Una vegada allà, el que fan es desforestar tota la zona i, fins i tot, destruir les llars de la gent que hi viu, si molesten per al cultiu. Per tant, un dels impactes ambientals que comporta aquesta activitat es la desforestació. Un altre impacte és el canvi climàtic: la humitat d'aquesta zona es perd degut a la gran absorció d'aigua que necessita la planta. A més també moren molts animals com a conseqüència  d'eliminar els seus ecosistemes.

Imatge relacionada

La major preocupació de molta gent (sobretot dels nutricionistes) és com afecta l'oli de palma  a la salut de les persones, ja que conté un elevat grau d'àcids grasos saturats. Algunes conseqüències per a la nostra salut són l'elevació del colesterol LDL (el dolent), l'arteriosclerosi, les malalties cardiovasculars i metabòliques i, fins i tot, (encara que no s'ha comprovat si és així) el càncer. Hi ha gent molt conscienciada, que triga fins i tot hores a fer la compra d'aliments per tal d'anar mirant els ingredients de cadascun, un a un, sabent així el que és perjudicial i el que no ho és per a la seua salut. El problema és que, arran d'això, les empreses que treballen l'oli de palma estan fent tot el possible per a camuflar el nom d'aquesta planta als etiquetatges dels productes. 

Com a consumidora d'aquest ingredient, opine que, si bé ja hi ha la possibilitat de que siga perjudicial l'oli de palma per a la salut, també hauríem de conscienciar-nos del que ocorre al medi, perquè el que sí que està clar és el que està passant als països on es cultiva aquesta palma. Actuant amb sensatesa, s'hauria de fer tot el possible per a parar això, cosa que està a les nostres mans: simplement no comprant productes amb oli de palma. Si això ho comença a fer tothom, les empreses encarregades del cultiu de l'oli no obtindran tants beneficis, i per tant acabarà aquesta barbaritat que els humans estem fent al planeta.  
            

Anna Cardona Bellés
2BAC A










              

5 comentaris:

  1. Molt interessant l'article. No era conscient del problema actual amb l'oli de palma.
    Crla

    ResponElimina
  2. Gracias por el artículo. Ahora voy a fijarme mas en los productos que consumo y evitar al máximo los que contengan el aceite de palma.
    Maria Jose

    ResponElimina
  3. Bon article i necessari per conscienciar a la gent de no utilitzar productes que continguin aquest oli. Tot i així, que moltes vegades està camuflat com a oli vegetal. Així que res, també, amb olis vegetals. Ho han importants marques que ja l'han tret dels seus productes com es la Nestlé
    Mai

    ResponElimina
  4. Bon article i necessari per conscienciar a la gent de no utilitzar productes que continguin aquest oli. Tot i així, moltes vegades està camuflat com a oli vegetal. Així que res, també, amb olis vegetals. Ho han importants marques que ja l'han tret dels seus productes com es la Nestlé
    Mai

    ResponElimina
  5. Pura veritat! Hem de crear més consciencia, per a compartir.

    ResponElimina

Amb la tecnologia de Blogger.