Header Ads

Les nadales i la depressió que poden ocasionar

Una nadala és una cançó poètica, popular i religiosa, el tema central de la qual és el naixement de Jesucrist i que es canta en Nadal. És tradicional a Espanya, a Portugal i a Amèrica Llatina, i va ser molt popular entre els segles XV i XVII. Com poden afectar unes simples cançons la salut mental?

El problema es troba quan aquestes nadales es comencen a escoltar abans de la data. La psicòloga clínica britànica Linda Blair ho comentava en una entrevista. Les típiques nadales fan que les persones pensen en aquesta època de l'any i en tots els quefers que tenen per davant: sopars, regals per comprar, invitacions, despeses extra, etcètera. Totes aquestes coses provoquen increments del nivell d'estrés. 

Blair afegeix que hi ha determinats llocs de treball que estan més exposats a aquest problema: les persones que treballen en centres comercials i que han de suportar hores i hores de música nadalenca, la qual provoca problemes a nivell psicològic, que en molts casos contribueix a dolences com l'estrés o la depressió. 

No obstant, les nadales també poden perjudicar la nostra salut depenent del volum i el moment del dia en què s'escolten. ''La música nadalenca pot irritar les persones si es toca massa forta i massa prompte'' va explicar Blair als periodistes. ''Simplement gastes tota la teua energia en tractar de no escoltar el que estàs escoltant'', afegeix. 

Resultat d'imatges de chica tapandose los oidos
Per altra banda , l'emotivitat d'estes dates se suma també a certs beneficis. Existeixen estudis que confirmen que les persones que munten la decoració nadalenca abans de temps son més felices. El psicoanalista Steve McKeown afirma que la decoració nadalenca ens permet connectar amb la nostra part més sentimental i tornar a la infància. A més, un estudi de la Journal of Environmental Psychology va demostrar que la decoració nadalenca és capaç de millorar les relacions amb els veïns i facilita la posibilitat d'entaular amistats.

Per tant, una vegada explicat per la psicòloga Blair, s'observa que no és tan estrany que les nadales provoquen aquests sentiments. No obstant, és clar que tot això depen de la forma de ser de cadascú: de si la persona en qüestió és pacient o no, de si té problemes personals i se estressa amb qualsevol detall, de si li agrada l'època nadalenca o no, etcétera.  

                                         Resultat d'imatges de centro comercial en navidad


                                                                                                                         Anna Cardona Bellés
                                                                                                                                2 BAC A





3 comentaris:

  1. Acertado artículo. Pienso que depende del tipo de personalidad puede afectar o no escuchar villancicos antes de tiempo. A mi personalmente me motivan e inspiran.

    ResponElimina
  2. Molt bon article. Pot ser tinguin raó.

    ResponElimina
  3. La veritat es que es passen massa amb les nadales. I sempre son les mateixes, ja podrien variar o innovar. Que es mantinga la tradició, sì, pero que no siguen tan "cansinos".
    Fins l'any que vé!

    ResponElimina

Amb la tecnologia de Blogger.