Header Ads

Gaudint de la química (crònica)


Dimarts passat dia 8 de gener de l'any 2018 visitàrem el campus de Burjassot els alumnes que actualment cursem l'assignatura de química de 2n de batxillerat per fer unes pràctiques a la Universitat de València. Per anar a la facultat de química des de l'institut haguérem d'agafar el tramvia fins a la parada Vicent Andrés Estellés que és la parada que dóna a les facultats de farmàcia, biologia, matemàtiques, física i química (on es varen fer les pràctiques).  
 
Ja en la facultat feren una xarrada informativa sobre el campus de Burjassot i sobre el grau en química que s'imparteix allà (assignatures, crèdits, eixides laborals, etc.) i finalment explicaren  els experiments que es realitzarien i ens conduïren als laboratoris. Allà donaren bates, ulleres de seguretat i guants per protegir-nos i explicaren les mesures de seguretat del laboratori. Tots els laboratoris tenen dues portes per eixir en cas d'accident. També tenen dutxes i llava-ulls per si a algú li cau algun component químic nociu. També disposa d'extintors i de capes ignífugues per si de cas a algú se li crema la roba o hi ha foc en algun lloc. Després d'explicar tot això passàrem a les pràctiques que es feien per parelles.
Es feren quatre experiments:  
 
El primer experiment que férem fou un experiment amb tres metalls que havíem de barrejar amb diferents quantitats d'altres elements químics formant diferents colors i tipus de líquids. Després barrejàrem una mostra d'aigua contaminada amb els mateixos element amb els quals ho havíem fet amb els metalls i així vàrem veure de quin metall estava contaminada la mostra.
La segona pràctica tractava de sintetitzar un fil de nylon i fer-lo el més llarg possible sense trencar-lo.
Després férem una pràctica anomenada l'electrodeposició del coure sobre un clip metàl·lic que tractava de pesar  un tros de coure i un clip en primer lloc, i després introduir-los en una dissolució de sulfat de coure. Amb un amperímetre es tanca un circuit elèctric i, al cap de 10 minuts, la part del coure que es trobava dins la dissolució havia perdut la capa de coure de dalt, que es trobava adherida a la part del clip que tocava el sulfat. Després d'això tornàvem a pesar el clip i el coure i véiem la diferència.
Per últim vàrem fer algunes experiències amb gel sec. El gel sec és diòxid de carboni en estat sòlid i s'anomena així perquè no té estat líquid (passa de sòlid a gas directament). Aquest era més perillós i l'havíem de manipular amb pinces perquè està a una temperatura de -78ºC.  Amb el gel sec vàrem comprovar que al passar de líquid a gas es quedava com una petita capa de boira invisible que no permetia un ciri encendre's. Al pressionar-lo amb una cullera de metall, feia un soroll molt estrany ja que estava passant a gas. Observàrem unes reaccions de redox (reducció-oxidació) que formaven com una boira. Per últim vàrem tancar-lo dins un guant de plàstic i aquest s'inflava a perquè el gel sec passava a estat gasós.
Va ser una experiència molt interessant per a nosaltres i vàrem passar-ho molt bé. 


Jose Mustieles Santacreu
2n batxillerat A

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.