Header Ads

Xerrada sobre el virus del papil·loma humà

El passat 2 de febrer a les 17:15 va tenir lloc una xerrada a la sala d'usos múltiples de l'Institut sobre el virus del papil·loma humà (VPH). La xerrada va durar aproximadament 2h 30min i era a càrrec del Doctor Enrique García García, ginecòleg i oncòleg. Al començar la xerrada, el doctor es va presentar i va començar de seguida a explicar-nos què era el virus del papil·loma i en quina part del cos es podia desenvolupar. El VPH és un virus que es transmet exclusivament per via sexual i és el culpable a la llarga de pràcticament el 100% de càncers de coll d'úter en dones portadores.

Els homes també poden contraure el virus però és molt menys probable que la malaltia derive en un càncer de pennis, o d’altres parts del sistema reproductor. Gairebé el 90% de les persones que són portadores del virus del papil·loma (set homes de cada deu i huit dones de cada deu) superen la malaltia, eliminada pels seus propis cossos mitjançant el sistema immunològic. Però el 10% restant que no el supera, pot passar fins a 15 anys sense adonar-se que el té, ja que no produeix cap símptoma, i passat aquest temps hi ha una altíssima probabilitat que la malaltia genere un càncer en qualsevol part de l'aparell reproductor.



Afortunadament, hi ha moltes famílies de virus del papil·loma, de les quals només 7 són les més propenses a originar el càncer. Les altres famílies que són les més comunes només produeixen verrugues genitals i és qüestió de temps que el nostre cos acabe amb elles. Hi ha vacunes que prevenen el virus però no són molt segures i no estan molt ben controlades actualment, a més de ser cares. El doctor va insistir molt durant tota la xerrada que, la clau per eradicar el càncer de coll d'úter era prevenir el virus que l'origina (VPH) mitjançant mecanismes de prevenció com els preservatius o les vacunes.

Els assistents a la xerrada vam poder apreciar mitjançant taules, gràfiques i percentatges, com es manifestava el virus a la nostra societat, així com quants portadors hi ha de mitjana, quant temps s'estén el virus en la vida d'una persona i quantes persones contrauen càncer i moren per culpa d'aquest virus.

En resum, la xerrada va estar molt bé des del meu punt de vista. Va ser distreta, interessant i sobretot útil. És una pena que hi haguera poca gent. És un tema massa important com per a perdre-se’l. 



Daniel Pator Barceló   2n Batx. A

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.