Header Ads

Pérez Montaner, premi Jaume Fuster

El poeta, assagista i professor alacantí Jaume Pérez Montaner va rebre ahir el XIV Premi Jaume Fuster de l'AELC

El poeta, assagista i professor Jaume Pérez Montaner (l'Alfàs del Pi, Marina Baixa, 1938) va rebre ahir el XIV Premi Jaume Fuster de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), un guardó honorífic que concedeixen “els mateixos companys escriptors”, i que duu el nom de qui va ser el fundador de l'associació i va morir prematurament mentre n'era el president el 1998. 

Especialitzat en Vicent Andrés Estellés i amb una tesi doctoral sobre Pío Baroja , Jaume Pérez Montaner va criticar l'actual producció “excessiva” en poesia: “Molta gent s'atreveix a escriure i adonar a conèixer amb major o menor encert el que escriu”. Home diplomàtic, va afegir: “El nivell de la producció és molt alt i comparable amb el de les millors literatures.”
Lamentant la “situació crítica” que pateix el català al País Valencià, el poeta va comparar, tanmateix, les noves generacions d'escriptors amb la seva: “Ara saben molt més que nosaltres fa quaranta anys perquè coneixen Ausiàs Marc, alguna cosa de Tirant lo Blanc o Roís de Corella; nosaltres no els coneixíem i ens ho vam haver de fer tot.”
Com veu la poesia? Doncs creu que sempre són els mateixos temes constantment reactualitzats: “Només es diferencien en la manera d'enfocar-los”. Respecte a la seva motivació per escriure l'autor es remet a la seva admirada Anne Sexton, que es va posar a escriure als 28 anys després de veure a la televisió un poeta que explicava com es feien els sonets. “S'expressava ella mateixa i s'entenia millor; és una possibilitat de comunicar-se amb els altres d'una manera més profunda.”

Informació extreta de El Punt.Avui.

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.