Header Ads

Mauritània: la bellesa en els 200 quilos.


Mentre que en gran part d'Occident es processa encara el culte als cossos prims, en països com Mauritània ocorre tot el contrari. En la seua cultura, l'ideal de bellesa residix en l'obesitat, com més grossa estiga una dona, més possibilitats té d'aconseguir un "bon marit". Per això les mares obliguen les seues filles a passar per una tradició ancestral: el gavage, que consistix a obligar-les a menjar entre 14000 i 16000 calories, una quantitat que supera cent vegades la recomanada.
Aquest costum és tan fort en certs llocs, sobretot a les zones rurals, que les famílies el mantenen fins i tot en moments en què la nació africana patix una forta sequera que ha disparat la desnutrició infantil.

En el documental "L'Art d'engreixar" queden arreplegats testimonis de víctimes, com Souadou Isselmou, una jove que contava com des que tenia 7 anys els seus pares l'alimentaven amb dos poals de farinetes i cuscús al dia. A mès, sa mare li cuinava una ovella sencera amb oli i mantega <<Havia de menjar-me-la en una setmana>>, recorda. Perquè digerira ràpid, i tornara a menjar abans, li feia un beuratge especial amb aigua, llet i sucre.

Tot era <<perquè un home voldria casar-se amb mí>>, explica. I ho va aconseguir <<Als 13 anys em vaig casar amb el meu cosí i un any desprès ja tenia el meu fill>>, conta a Thomson Reters Foundation des de la casa d'una amiga en la capital mauritana, Nuackhot.

<<Jo ja no cabia en la meua roba>> deia Isselmou, que hui, als 40 ayns, patix diabetis de tipus 2. Youma Muhammad, una activista mauritana, indica que la sobrecàrrega també provoca hipertensiò i malalties cardíaques cròniques, i que en aquest lloc és normal quan una xiqueta de 12 anys aconseguix els 80 quilos i les jóvens els 200 quilos.

Fins i tot algunes famílies, les més riques, han recorregut a productes químics, com a corticoides. <<Aquestes pastilles s'usen per als animals, per la qual cosa poden ser fins i tot més perilloses que menjar en excés>>, comenta Mint Moctar, l'organització que lluita per criminalitzar aquesta pràctica.
Finalment, organitzacions com UNICEF i Human Right Watch han realitzat informes amb la intenció de crear consciència sobre aquesta pràctica principalment a les zones rurals on les mares s'oposen a renunciar a aquesta pràctica que violenta els drets humans i els drets del xiquet.


Paula Candel Elorriaga 2ºB Batxiller

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.