Header Ads

Arbres en perill.

Arbres en perill.

La Xylella fastidiosa pot acabar amb el cultiu de l'ametler a les muntanyes valencianes.

La Xylella fastidiosa és un bacteri, responsable de diverses malalties. Depenent de la subespècie i grup genètic pot atacar diferents cultius. Es propaga a curta distància a partir de plantes infectades o d'insectes. Este bacteri pot afectar més de 360 espècies vegetals, encara que a la Comunitat Valenciana només s'han localitzat focus en les plantacions d'ametlers.
Els símptomes en les plantes afectades són pansiment i decaïment generalitzat (propi de l'estrés hídric) , assecament de fulles i branques, fins a acabar amb la mort de l'arbre. El pla de contingència per a l'erradicació de la Xylella fastidiosa és el que es va proposar en la Unió Europea i consistix en la destrucció de l'arbratge infectat o sa en un radi de 100 metres entorn de les deteccions, anàlisi de control de plaga i indemnitzacions als agricultors.
En els últims mesos s'ha generat una gran polèmica entre els agricultors de les zones afectades, especialment de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Comptat. El seu malestar és creixent ja que el pla de contingència no assegura en absolut l'erradicació de la plaga. S'estan arrancant ametlers en grans extensions de terra amb les pèrdues que això suposa als agricultors. A més, aquestes mesures també provoquen un gran impacte paisatgístic i ambiental.

En resum, les mesures proposades per la Unió Europea i la Conselleria d'Agricultura, poden ser més perjudicials per a l'entorn que la pròpia plaga i causar danys irreparables.
L'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) ha denunciat aquesta situació al·legant que les indemnitzacions són ridícules (19 euros per ametler arrancat) i defensen un altre pla de contenció de plaga, com el que s'està duent a terme a Balears, on només arranquen l'arbratge infectat.

En l'última campanya electoral, tots els partits polítics van mostrar un gran interès per “l'Espanya buidada”. Podrien començar per preocupar-se més a escoltar els agricultors i intentar que els seus cultius siguen sostenibles malgrat l'amenaça de la Xylella fastidiosa ja que ells són els que viuen als pobles que a l'actualitat s'estan despoblant.

Resultat d'imatges de protestes contra la xylella fastidiosa
 Amparo Sánchez Doménech

Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.