Header Ads



ENTREVISTA A IMMA DE LA CONCEPCIÓN VIDAL

L’experiodista de Canal 9 va impartir un taller de premsa als cursos de 3r i 4t d’ESO del nostre institut



Imma, què et va paréixer la teua estada a Canal 9?

Tota (quasi tota) la meua vida professional l’he passada a RTVV. El més gratificant: l’acollida i la resposta de les persones, associacions i col·lectius  valencians que he entrevistat i/o retransmés en directe. També la família de companys i bons professionals amb qui he compartit 24 anys de la meua vida. Que es diu prompte!

Què va passar perquè es tancara Canal 9?

El tancament el va anunciar Alberto Fabra, president de la Generalitat Valenciana. Fou després que la Justícia diguera que era il·legal el despatxament dels treballadors mitjançant un ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació) que suposava enviar unes mil persones a la desocupació.
A l’ERO es va arribar perquè els directius asseguraven que no podien afrontar les despeses, no podien fer-se càrrec de les nòmines ni del deute acumulat. Com que els sindicats no estaven d’acord amb els criteris amb què havien triat els treballadors que es quedaven, ho denunciaren a la Justícia. Quan la sentència manà que calia reincorporar els treballadors als seus llocs de treball, Alberto Fabra anuncià que no era possible i ordenà tancar la RTVV.

Per què hi treballava més gent que en una televisió d’àmbit estatal?

S’ha publicat que érem més que els de diverses televisions generalistes juntes. Però crec que són xifres mal utilitzades. La plantilla de la tele i la ràdio publiques valencianes va augmentar sense necessitat per fer una programació de qualitat, pública i en valencià. Ja feia molts anys que hi havia gent suficient sense que calgueren més contractacions. Els tribunals jutgen ara si ha sigut una manera de malbaratar els diners i pressupostos per part dels directius que decidiren els contractes.

En quin departament treballaves dins de Canal 9?

Al d’Informatius com a periodista redactora, en les seccions de Comunitat Valenciana, Economia, Espanya, Successos… He sigut enviada especial a notícies com ara l’afonament d’un pesquer de Santa Pola o la retransmissió de la boda de Cristina de Borbó. He fet cobertures de campanyes electorals, i programes de cultura i ciència.

Amb quina finalitat fas aquest taller?

Crec que la meua experiència pot ser profitosa per a tots vosaltres, els alumnes de  l’institut. Diuen que sempre s’aprén alguna cosa de la vida dels altres, no? Per encàrrec de la Unió de Periodistes i de l’Obra Social de la Caixa. Volen difondre el que la premsa escrita pot aportar a la vostra vida com a eina de participació ciutadana i perquè vegeu la pluraritat de mitjans i de maneres de contar el que està passant.

Què passa amb els treballadors de Canal 9?

La majoria estem molt dolguts. I esperant que el Tribunal Constitucional i l’Audiència Nacional resolguen (poden passar anys) si es van fer bé les coses quan es va tancar RTVV. A més, hem fet una iniciativa legislativa popular, recollint signatures, que aquest desembre es debat a les Corts Valencianes perquè es recuperen una ràdio i una televisió públiques valencianes, un dret que reconeix l’Estatut. Alguns, els menys, han trobat treball: en Levante TV, inclús a Qatar, per citar alguns exemples.

Estaves present quan es va tancar l’emissió? Com va ser?

No hi era perquè, encara que el Tribunal Superior manà que ens reincorporaren, no ens deixaren entrar a l’edifici de producció de programes de Burjassot. Els companys que s’havien salvat de l’ERO decidiren mantindre la informació fins a l’últim moment. Foren hores de molta angoixa i llàstima quan un jutge, escortat per desenes de policies, aconseguí que es tallara l’emissió. I respecte dels que aguantaren fins a l’últim moment, un exemple de coratge i valentia. 


Miguel Pérez y Guillermo Rafecas, 4º ESO B



4 comentaris:

  1. Excel·lent l'entrevsita que m'ha fet la redacció de la revista!!!!!
    Preguntes claus i una edició ràpida e impecable....gràcies i endavant!!!!!!!

    ResponElimina
  2. Molt bona entrevista i molta esperança de la gent jove...té més nivell i contingut que la denominada premsa seriosa.....endavant....Eva Salvador Ibiza

    ResponElimina
  3. Jo, quan tenia la vostra edat, volia ser jo. Sapigué quí era quan aparegué un professor, com la Imma De la Concepción. Em va dir: pinta amb els dits. Eixe dia vaig comprendre l'art, la vida. Tot va encaixar. Em va dir: pinta la por. Després, em va fer pintar la dignitat, el valor, la llibertat…. Està clar, això canvià la meua vida. Ser periodista és estar compromés amb la veritat, la veracitat, amb el futur de la gent què ens envolta. Amb el vostre futur. Juan Carlos De Manuel Rozalén.

    ResponElimina
  4. Moltes felicitats als alumnes participants al taller. Com sempre heu demostrat que teniu molt més interés per aprendre del que alguns adults pensen que en teniu. Angels

    ResponElimina

Amb la tecnologia de Blogger.